Biskut Puspa Hati
3 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
2 biji telur kuning (yang telah direbus)
1 sudu besar serbuk koko
Jem secukupnya (perisa pilihan sendiri)
Cara-cara :
1. Telur kuning dihancurkan menjadi serbuk.
2. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur hancur dan pukul sebati.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak sedikit demi sedikit dan kaup balik.
6. Bahagikan kepada dua bahagian. Masukkan serbuk koko ke dalam satu bahagian dan gaul sebati.
6. Ambil sedikit daripada setiap satu adunan. Kepalkan menjadi bentuk memanjang dan tekapkan bersama sebelum dicanai nipis dan diterap. Anda boleh mengggunakan acuan pilihan sendiri. Kalau ada bentuk hati lebih baik memandangkan namanya Puspa Hati.
7. Bakar pada suhu 175 degree Celcius selama 15 minit atau sehingga keperangan.
8. Sejukkan di atas redai. Ambil sekeping biskut dan sapukan sedikit jem sebelum ditekapkan dengan sekeping biskut yang lain.
9. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Old & traditional yet so delicious.
No comments:
Post a Comment